80 години шахмат в Бяла Слатина

 автор Цветан Близнаков

Шахматната игра в България започва да се играе масово през 1927 г. Първият държавен първенец на България е Димитър Дончев от град Койнаре. През 1929 г. от София пристига Цако Милчев, вече станал зет на Б.Слатина. той е назначен за пазач на езерото и през ранната пролет на открито започва да обучава първите си ученици: Иван Златанов, Петър Нинов, Марин Нинов, д-р Георгиев, Петко Христов, Атанас Стефанов, Никола Съйнов и др. Интереса на младежите към древната игра бил голям и постепенно бройката се увеличавала.

През 1932 г. било поставено началото на състезанията като се провел демонстративен мач между отборите на гимназията и техникума. През 1946 г. била сформирана и първата шахматна секция с председател Коце Могилски. Започнали редовни състезания за градско, околийско и училищни първенства.
Най-изявените шахматисти по това време в града са Коце Могилски, Иван Галушко, д-р Пейчев, д-р Георгиев, Генади Петров, Митко Къшев, Иван Яблански, д-р Палазов, д-р Анастасов и др.

Шахматната секция развива активна дейност като през 1954 г. тя става съставна част на дружество „Чавдар” и обединява всички шахматисти в околията. През 1962 г. за заместник-председател е избран Цветан Близнаков с конкретното поръчение да сформира детско-юношеска школа. Секцията е сформирана и в продължение на 32 години работи без прекъсване, а към пионерския клуб са изградени кръжоци, които работят в продължение на 26 години. Директорите на Пионерския дом активно подпомагат кръжочниците. През двете школи преминаха над 900 деца и юноши от града и околните села. Като детския отбор на Пионерския дом три пъти става областен първенец, юношите младша възраст са областен първенец, а юношите старша възраст – 4 пъти.

Детският отбор на Пионерския дом през 1985 г. става национален първенец на походния турнир „Козлодуй-Околчица” с участието на 60 отбора от цяла България, игран по време на почивките на поляните при движението на похода, по системата на елиминиране. Нашите деца спечелиха купата и националния флаг. Финалът се игра на връх Вола във Врачанския Балкан в присъствието на хиляди походници. По това време отлично се представяха и шахматистите към физкултурно дружество „Чавдар”, печелейки доста първи места, но те се състезаваха по линията на физкултурата и спорта, а отборите на Пионерския дом – по линията на Министерство на просветата. Директорите Кочовска, Славка Цанкова и Васил Луканчовски активно подкрепяха отборите и искрено се радваха на техните успехи.

Секцията по шахмат към Дружество „Чавдар” даде на древната игра един майстор на спорта, а именно Ненко Радински от село Малорад, който е възпитаник на белослатинската шахматна школа, завършвайки Механотехникума в Бяла Слатина, където получава и шахматната си подготовка.

Шахматната секция излъчи в сериозни турнири и кандидат-майсторите на спорта Петър Каменов, Валери Петров, Иван Куков, Николай Куков и Алберт Вачев.

През 2004 г. бе чествана 75-годишнината на шахмата в Бяла Слатина, а сега през 2009 г. се навършват 80 години и обезателно трябва да се чества тази бележита годишнина с активното съдействие на общината.

източник: Вестител





{START_COUNTER}